Fenyőfa választási kisokos

Karácsony környékén már azon gondolkodunk, hogy mikor vegyük meg a karácsonyfát és persze milyet vásároljunk. Amikor megjelennek a fenyőfa árusok, még mindenki azt gondolja, hogy korán van még megvenni a karácsonyfának valót, pedig karácsony napján is ugyanazokat a fákat árusítják amit korábban. Ezeket a fenyőket többnyire egyszerre vágják ki és szállítják az értékesítés helyére.
Fenyőfa választási kisokos

Amennyiben nagyobb mennyiségben vagy különlegesebb fát szeretnénk vásárolni, a FenyőFarm karácsonyfa nagykereskedéstől ajánlatkérés formájában tudunk tájékozódni a lehetőségekről.

Mennyi ideig bírja a kivágott karácsonyfa?

Egy frissen kivágott fenyőfa 4-5 hétig bírja úgy, hogy nem kezdenek el hullani a levelei nagy tömegben. Ha van helyünk a tárolásra akkor nem érdemes az ünnepig várni a megvásárlásával. A karácsonyfa árusok 2-3 héttel karácsony előtt már megjelennek. Bármikor szerezzük is be, a cél, hogy a fenyő friss és tökéletes legyen, hogy a hiányosságait ne kelljen takargatni.

Ilyenkor, az adventi időszak közepén még nagy a választék, és ha tudjuk otthon tárolni, jobban megőrizheti a fa a frissességét. Az otthoni gondoskodással elérhető, hogy a fa a megfelelő körülmények között tartva, jobban megőrizze a frissességét mint az árusoknál.

A karácsonyfa választás szempontjai

A legalapvetőbb szempontok amelyek szerint a karácsonyfának valót kiválasztjuk:

● tartós

● egészséges

● sűrű

● szimmetrikus

Érdemes arra is gondolni, hogy hová, melyik helyiségbe kerül majd a fa és ott mekkora a helyiség belmagassága.

A tűleveleknek élénk, zöld színűnek kell lenniük, és sötét árnyalatúnak. Tapintásra rugalmasak, viaszosak legyenek. Ha világos színűek a tűlevek, szárazak vagy a kezünkben maradnak érintés után, akkor azt a fát ne vegyük meg. Ha megrázzuk és a tűlevelei lehullanak akkor nem várhatjuk, hogy sokáig szép maradjon, pedig az lenne a fő szempont a vásárlásnál.

Állítsuk vízbe!

Addig amíg nem szükséges, a fenyőfát ne vigyük be a lakásba, kint kell tárolni a teraszon, udvaron, erkélyen, és lehetőleg egy vödör vízben legyen. A házba fokozatosan kell beszoktatni, először egy fűtetlen helyiségbe célszerű vinni, és pár órát ott hagyni, hogy ne érje sokként a házban lévő meleg a kinti hideg levegő után. Ha tudjuk, a lakásban is állítsuk egy vödör vízbe, így nem szárad ki.

Természetesen szükség van megfelelő állványra, hogy biztonságosan rögzítse a fát, a játszó kis gyerekek és házi kedvencek biztonsága érdekében. Fontos szempont, hogy az állvány vagy tartó a karácsonyfa szépségéről gondoskodjon, és esztétikus hatást keltsen.

Összegezve

A karácsonyfának megfelelő fenyőfa kiválasztása több szempont figyelembevételével történik, hiszen a szépsége az ünnep hangulatának meghatározó részévé válik. A formája, a tűlevelek rugalmassága, színe, fénye mind meghatározó abban, hogy sokáig díszítse a lakásunkat még az ünnep után is.

Kapcsolódó cikkek

Kempingezik a család – biztonsági tippek

Kempingezik a család – biztonsági tippek

Mindig első a biztonság, még a családi kempingezésen is.

Fenyőfa választási kisokos

Fenyőfa választási kisokos

Karácsony környékén már azon gondolkodunk, hogy mikor vegyük meg a karácsonyfát és persze milyet vásároljunk.

Mi az a napelem?

A napelemekről általában

A napelem egy hasznos, környezetbarát találmány.