A környezetbarát otthon megteremtése

A klímaváltozás egyre sürgetőbb kérdések megoldását veti fel. Már nagyon hamar meg kell tanítanunk a gyerekeknek is, hogyan kell spórolni, hogyan kell környezettudatosabban élni. Mutatunk is néhány olyan tippet, amelyeket mi is könnyedén megtaníthatunk a gyermekeinknek!
A környezetbarát otthon megteremtése

A fenntartható életmód egyre fontosabbá válik az embereknek világszerte. Vannak kisebb és léteznek nagyobb dolgok, amelyeket megtehetünk, hogy szebb környezetet hozzunk létre, hogy megóvjuk a bolygónkat. Mutatunk néhány olyan dolgot, amelyeket a gyerekek is könnyen megtanulhatnak és olyanokat is, amelyek ugyan egy kis erőfeszítésbe kerülnek, de hosszabb távon, mindenképpen megtérülnek.

Az egyik legköltséghatékonyabb megoldás, ha a hagyományos izzók helyett, LED lámpákat használunk. A LED lámpák nagyon költséghatékonyak, ezzel energiát is spórolhatunk, nem mellesleg, nagyon jót teszünk a bolygónknak.

A gyerekeket már egészen kicsi kortól spórolásra kell szoktatnunk, hiszen csakis ezzel segítjük őt, aminek nem a gyermekkorban, hanem felnőttkorában veszi hasznát. Gyerekként is megtanulhatja, ha nem tartózkodik egy adott helyiségben, kapcsolja le a villanyt, ha nem nézi a tévét, akkor kapcsolója azt ki. Ezek nem nagy dolgok, de sokat spórolhatunk ezekkel is.

Nyáron nagyon sokan használnak légkondicionálót, azonban ez nem csak sok energiát használ, hanem veszélyes üvegházhatású gázokat is bocsájt a légkörbe. Használjunk ventilátort, de az a legjobb, ha megfelelő szigetelés van az épületen, amiben élünk és nyáron zárva tartjuk az ablakokat, amelyek kint tartják a hőt és így a ház is kellőképpen le tud hűlni.

A hagyományos tisztítószerek nem csak az emberi egészséget veszélyeztetik, de a bolygóra is negatívan hatnak, hiszen ezek újra bekerülnek a talajba, a vizekbe, majd onnan a növényekbe, majd újra az emberi testbe. Nagyon mérgezőek és sokféle betegséget okozhatnak. Ezek helyett, váltsunk zöld tisztítószerekre.

Az energiahatékony készülékekkel nem csak energiát, pénzt is spórolhatunk. Különösen fontos lehet olyan készülékek esetében, amelyet sokat használunk, például a mosógépet, a hűtőszekrényt vagy a mosogatógépet.

Ha van saját kertünk és zöldségeket is termesztünk, különösen nagyon hasznos lehet a komposztálás. Hiszen a komposztálással az élelmiszer-maradékokat úgy forgatjuk vissza a kertbe, hogy üvegházhatású gázok kerülnének a légkörbe.

Az otthonunk villamos energiájának napenergiává alakítása ugyan nagy befektetés, de rendkívül pozitív hatással van a környezetre. Ez az egyik legzöldebb módja az áramtermelésnek és ez segíthet az áramszámla drasztikus csökkentésében is.

Kapcsolódó cikkek

Kempingezik a család – biztonsági tippek

Kempingezik a család – biztonsági tippek

Mindig első a biztonság, még a családi kempingezésen is.

Mi az a napelem?

A napelemekről általában

A napelem egy hasznos, környezetbarát találmány.

Fenyőfa választási kisokos

Fenyőfa választási kisokos

Karácsony környékén már azon gondolkodunk, hogy mikor vegyük meg a karácsonyfát és persze milyet vásároljunk.