Mihez kezdjünk, ha otthon kell maradnunk a beteg gyerekkel?

A koronavírus, az influenza és az egyéb légúti betegségek miatt az óvodák is állandó készültségben vannak. A legtöbb helyen saját hatáskörben döntenek arról, rövidítsenek-e a nyitvatartási időn, esetleg időszakosan bezárjanak. Mindez kiemelt stresszt ró a szülőkre, hiszen így a munkájuk és háztartási teendőik mellett rájuk hárul a gyerekfelügyelet is.
Mihez kezdjünk, ha otthon kell maradnunk a beteg gyerekkel?

A probléma gyakorlatilag minden családot érint, mégis van, akiket jobban. Az egyedülállókra ilyenkor még nagyobb felelősség terhelődik, de azokra a párokra is, ahol az egyik fél kivonja magát a gyerekekkel kapcsolatos feladatok alól. Több kutatás is kimutatta, hogy ez sajnos elsősorban a férfiakat jellemzi.

Ennek persze jellemzően nem a nemtörődömség az oka, hanem az, hogy a munkaerőpiac még mindig nagyban épít a férfiak nyolc órás foglalkoztatására. Ezzel szemben a nők könnyebben, gyorsabban találnak részmunkaidős állást.

Habár napjainkban már rengeteg pár törekszik a teljesen egyenlő munkamegosztásra és részvállalásra a háztartási feladatokban, a realitás sajnos általában az, hogy a túlterhelt apa kevésbé veszi ki a részét az otthoni teendőkből.

De mivel lehetne könnyebbé tenni a szülők számára ezt az időszakot?

Első lépésben mindenképpen fontos tudatosítani a kialakult helyzetet és őszintén beszélni róla, hogyan lehetne visszaállítani a feladatok elosztásának egyensúlyát a családon belül.

Bár sokak számára látszatmegoldást nyújthat, hogy a home office-ban dolgozó szülő egyúttal a gyerekre is felügyel, az érintett szülők és a szakértők egyhangúan állítják: egy kisgyerekkel a környezetünkben képtelenség ugyanolyan koncentráltan, hatékonyan dolgozni, mint egyedül.

Minél nagyobb a gyerkőc, annál kevesebb gondot jelent vele munka közben egy fedél alatt lenni. Ezzel együtt ne gondoljuk, hogy akár az általános iskolás korú gyermekünk ne hátráltatna a munkavégzésben.

A megoldás természetesen nem egyszerű, hiszen rengeteg szülőt terhel bűntudat, amiért - saját megítélése szerint - nem foglalkozik eleget a gyermekével, ez pedig akár alvásproblémákhoz, depresszióhoz is vezethet.

A legtöbb, amit tehetünk, ha élünk a közösségi hálónk adta lehetőségekkel: szerencsére sok családhoz tartoznak nagyszülők, akik örömmel veszik át időnként a gyerekeket, de a legközelebbi barátok, szomszédok is nagy segítséget jelenthetnek.

Ha pedig már úgysem tudunk változtatni a helyzeten, a legrosszabb, ha bosszankodunk rajta: próbáljunk módosítani a hozzáállásunkon, és a gyerekekkel töltött perceket ajándéknak tekinteni - még ha olykor idegesítőek is.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Nyári programok tizenéveseknek

Nyári programok tizenéveseknek

A tizenévesnek is remek nyári programokat szervezethetünk.

Jelek, hogy a gyermekünknek nehézségei vannak az iskolában

Jelek, hogy a gyermekünknek nehézségei vannak az iskolában

Egy gyerek többféleképpen is jelezheti, hogyha gondjai vannak az iskolában.

Hogyan növeljük a gyermeki önbecsülést?

Hogyan növeljük a gyermeki önbecsülést?

A szülő is sokat tehet annak érdekében, hogy a gyermeke egészséges önbecsüléssel rendelkezzen.