Készségek, amelyeket megtaníthatunk a gyermekünknek

Annak érdekében, hogy a gyerekek felnőttkorukban függetlenekké és magabiztosabbá váljanak, fontos, hogy a szülők apavető életvezetési készségeket tanítsanak a gyerekeiknek. Ezek a készségek abban is segítenek, hogy a gyerekek sikeres felnőtté váljanak. Mutatunk is néhány olyan életvezetési készséget, amelyeket mindenképpen tanítsunk meg a gyermekünknek!
Készségek, amelyeket megtaníthatunk a gyermekünknek

Az életvezetési készség első lépése az, hogy őrizze meg a gyermek a testi egészségét. Ezért már a kisgyermekkorban el kell sajátítani a gyermeknek, hogyan kell helyesen fogat mosni, hogyan is kell a személyes higiéniát fenntartani, hogyan kell felöltözni. Általában mire egy kisgyermek óvodába megy, már ezeket a készségeket tökéletesen el is sajátítja. A fizikai életvezetési készségek nagyon fontos pontja, a táplálkozás. Ugyanis a gyereket már ebben az életkorban meg kell tanítani az egészséges táplálkozásra, hiszen tudnia kell, hogy a fizikai egészségét csakis ebben az esetben őrizheti meg hosszú ideig.

Az is egy fontos életvezetési készség, hogyan oldja meg a gyermek a mindennapi felmerülő problémákat. A gyerekeknek tudniuk kell, hogyan is oldják meg az olyan mindennapi gondokat, mint amilyen az iskolai zaklatás, vagy mit tegyenek akkor, ha éppen eltévedtek. Összetettebb problémamegoldó készségeket is el kell sajátítaniuk, hiszen ez csökkentheti a túlterheltséget és még a szorongást is.

A gyerekek számára nagyon fontos a verbális kifejezésmód is. Meg kell tanulniuk, hogyan hallgassanak figyelmesen, hogyan és mi módon legyenek másokkal empatikusak. A szülő sokat segíthet a gyermeknek a kommunikációs készségek fejlesztésében is. Beszélgessünk a gyermekkel a mindennapi tapasztalatairól. Az is jó megoldás, ha közösen és sokat olvasunk a gyermekkel, hiszen ez javítja a szókincsét és segít megérteni bizonyos élethelyzeteket.

Nagyon fontos életkészség még a stressz kezelése is. Tudniuk kell, hogyan kezeljék a stresszes helyzeteket, ez lehet egy vizsga, egy iskolai konfrontáció kezelése, vagy egy rossz érdemjegy is. Tanítsunk a gyermekünknek különféle relaxációs technikákat, ilyen például a mély légzés technika vagy a meditáció. Az életvezetési készséghez tartozik az is, ha az egészséges életmód irányába terelgetjük a gyermekünket. Megtaníthatjuk neki, miért is olyan lényeges az egészséges táplálkozás, illetve milyen szerepe van a rendszeres testmozgásnak.

A gyermeket meg kell tanítani még az egészséges kapcsolatok kialakítására is, hiszen nagyon lényeges, hogy felnőttkorában megfelelő legyen a szociális hálója. Ennek megteremtése érdekében sokat beszélhetünk a gyermekünknek a családi és baráti kapcsolatokról és azok fontosságáról is.

Kapcsolódó cikkek

5 lépéssel kihúzhatjuk a gyermeket a rossz szokások rabságából

5 lépéssel kihúzhatjuk a gyermeket a rossz szokások rabságából

A gyermek magatartása a közösségben negatív irányba is változhat. A szülőnek az a feladata, hogy kinyomozza az okokat és minden segítséget megadjon a gyermekének a pozitív változás érdekében.

A gyermeki önbecsülés növelése, fejlesztése

A gyermeki önbecsülés növelése, fejlesztése

A szülő segítheti a gyermeke önbecsülésének fejlesztését.