Mikortól és hogy hagyjuk a gyereket otthon?

A szülőknél nagy dilemma szokott lenni, hogy a gyermek hány éves korától elég érett arra, hogy egyedül is otthon merjük hagyni? Mutatunk néhány tippet, amelyek talán megkönnyíthetik számunkra a döntést!
Mikortól és hogy hagyjuk a gyereket otthon?

Hozzáértő szakember szerint egy 10 éven aluli gyermeket még semmiképpen se hagyjuk magára otthon, főleg, ha a gyermeknek kisebb testvérei is vannak. Egy 12-13 éves gyermeket már elméletileg otthon hagyhatunk egyedül, de előtte mérlegeljük a helyzetet és gondoljunk át néhány dolgot.

Először is azt kell mérlegelnünk, hogy mennyire felelősségteljes a gyermekünk. Bíztunk - e már házi munkát, meg tudja egyedül is oldani a házi feladatát, rá tudunk - e bízni kisebb-nagyobb feladatokat, például egy-egy kisebb bevásárlást? Ha a gyermekünk eléggé önálló, akkor nagyobb nyugalommal megyünk el úgy néha otthonról, hogy a gyermeket egyedül hagytuk otthon.

Az is kardinális kérdés, hogy mennyi időre megyünk el otthonról? Ahhoz, hogy egy-egy hosszabb távollét alatt se idegeskedjünk, kezdjük apró léptekkel a dolgot. Azaz, először csak rövid időre hagyjuk egyedül a gyereket, aztán már lehetünk kicsit bátrabbak is.

Az is elemi, hogy a házunk is biztonságos legyen, hiszen a gyerekek kíváncsiak, és gyakran akkor történik meg a baj, amikor nem vagyunk otthon. Ha a gyermek felelősen tudja kezelni az otthoni elektronikai eszközöket, esetlegesen már egy rántottát vagy teát is el tud magának készíteni, akkor csak fokozódhat a nyugalmunk. Ha azonban még soha nem készített magának semmit, mindenképpen legyen számára a hűtőben olyan étel, amelyet a mikrohullámú sütőben is könnyedén meg tud melegíteni.

Akármilyen szófogadó a gyermekünk, mindenképpen lényeges, hogy készítsünk egy listát a szabályokról. Egy egyszerűen kialakított szabályrendszer lehetővé teszi, hogy a gyermek számára még akkor is biztonságot nyújtson az otthon, ha a szülei nem tartózkodnak otthon.

Nem csak a szabályrendszer legyen elérhető a gyermek számára, hanem az is, hogy mindig legyen egy vészhelyzeti terv is, hiszen balesetek, sérülések mindig történhetnek és a gyermeknek tudnia kell, hogy kihez fordulhat segítségért és ezt a személyt hogyan és miként érheti el.

Ha hosszabb időre hagyjuk magára a gyermeket, adjunk neki olyan feladatokat, amelyekkel lefoglalhatja magát, és ami örömmel tölti el. Így legalább hasznosan is töltheti az idejét és nem érzi azt, hogy rosszalkodnia kell, ha anya vagy apa nincs otthon.

Kapcsolódó cikkek