A gyermeki önbecsülés növelése, fejlesztése

Az egészséges gyermekfejlődés egyik jellemzője nem más, mint az egészséges önbecsülés. A pozitív önbecsülés nagyon fontos tényezője a jó mentális egészségnek. Mutatjuk is, hogy milyen módszerek léteznek, amelyekkel pozitív irányba befolyásolni tudjuk a gyermek önbecsülését!
A gyermeki önbecsülés növelése, fejlesztése

Azok a gyerekek, akik jól érzik magukat, magabiztosan próbálnak ki új dolgokat. Az önbecsülés segít a gyereknek megbirkózni a napi problémákkal is. Még abban az esetben is újra fog próbálkozni egy-egy dologgal, ha először kudarc érte ezzel kapcsolatban. De ehhez magabiztosság és egészséges önbecsülés szükséges. Az önbecsülés segít a gyereknek jobban teljesíteni az iskolában és természetesen otthoni környezetben is.

Az alacsony önbecsüléssel rendelkező gyerekek bizonytalanok önmagukban. Úgy érzik, hogy mások nem fogadják el és nem szeretik őket. Az alacsony önbecsüléssel rendelkező gyerekek nehezen fogadják el azt is, ha hibáznak, veszítenek, illetve valamiben kudarcot vallanak. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy nem teljesítenek olyan jól az iskolában és otthon sem.

Az önbecsülés fejlesztését már baba korban elkezdhetjük. Ugyanis a szülőn is sok múlik, hogyan alakul és fejlődik a gyermek énképe. Ha a kisbaba úgy érzi, hogy szeretik, elfogadják és biztonságban érzi magát, már ezzel is sokat fejlődik az önbecsülése. Amikor pedig a csecsemőből kisgyermek válik, akkor a gyermeki önbecsülést azzal fejleszthetjük, ha hagyjuk, hogy a gyermek néha egyedül csináljon meg dolgokat.

Iskoláskorban tovább fejleszthető az önbecsülés és ebben a szülők is sokat segíthetnek a szülők a gyermeküknek. Ösztönözzük a gyermeket, hogy fedezzen fel és sok új dolgot tanuljon meg az iskolában. Buzdítsuk a gyermekünket, hogy barátkozzon és tanuljon meg sok új készséget. Ez lehet zene, sport vagy éppen művészet. Kapjon a gyermek annyi dicséretet, amennyi csak lehetséges, hiszen ez is fejleszti az önbecsülést. Motiváljuk a gyermekünket, hogy olyan dolgokat próbáljon ki, amelyek még ismeretlenek számára, illetve olyan dolgokat, amelyekben jók, amelyeket szeretnek csinálni.

A szülőnek az az egyik kiemelt feladata, hogy a gyermekét a lehető legtöbb dologra megtanítsa. Míg egy kisgyermeknek az is növeli az önbecsülését, ha meg tanul pohárból inni, addig egy nagyobb gyermek esetében ugyanez következik be, ha például megtanítjuk biciklizni. Amikor megtanítunk valamit a gyermekünknek, akkor először mutassuk meg, hogyan is kell azt csinálni, majd hagyjuk, hogy a gyermekünk egyedül próbálkozzon, még akkor is, ha először minden bizonnyal hibázni fog majd.

Az is nagyon lényeges, hogy dicsérjük a gyermekünket, viszont csak abban az esetben, ha a dicséretet ki is érdemli. A szülő legyen mindig jó példakép. Kritikát megfogalmazhatunk a gyermekünkkel, vagy a tetteivel kapcsolatban, de ezt mindig nagyon kedvesen tegyük, ne gázoljunk a bele a gyermek lelkivilágába.

Kapcsolódó cikkek

Ezt is tudnia kell a gyermekünknek - a barátság előnyei és támogatása

Ezt is tudnia kell a gyermekünknek - a barátság előnyei és támogatása

A barátai kapcsolatok is nagyon fontosak a gyerek számára.

Készségek, amelyeket megtaníthatunk a gyermekünknek

Készségek, amelyeket megtaníthatunk a gyermekünknek

A szülőnek sok készséget kell megtanítani a gyermekének.

A gyermeki önbecsülés növelése, fejlesztése

A gyermeki önbecsülés növelése, fejlesztése

A szülő segítheti a gyermeke önbecsülésének fejlesztését.