Könnyen életképtelen felnőtt válhat az elkényeztetett gyerekekből

A mostanában világra jövő alfa generáció tagjait babakoruktól kezdve óriási figyelem kíséri: általában már az érkezésükről is a Facebookon vagy az Instagramon adnak hírt.
Könnyen életképtelen felnőtt válhat az elkényeztetett gyerekekből

Már néhány éves koruktól kivehetetlen a kezükből a tablet, és otthonosabban mozognak a digitális világban, mint a valóságban. A szülők minden jóval elhalmozzák a gyermekeiket: rengeteg a közös program, és ha a játszótéren konfliktus adódna, általában annak a megoldását is magukra vállalják.

Természetes, hogy szülőként az ember a legjobbat akarja. Az ilyen nevelési mód mellett azonban nem csodálkozhatunk rajta, ha a gyerekünk életképtelen lesz - véli egy német pszichológus, Rüdiger Maas.

Ha minden apró-cseprő akadályt elhárítunk a gyerek útjából, soha nem lesz képes önállóan megbirkózni az élet kihívásaival. Ilyenek lehetnek az iskolai konfliktusok, a házi feladat megoldása vagy egyéb iskolai kötelezettségek, amiket a szülő magára vállal.

A kihívások kezeléséhez a frusztráció elviselése és érzelmi szabályozás szükséges. A gyerekek hozzászoknak, hogy mindenről maguk dönthetnek, pedig ez sem az iskolában, sem a későbbi munkahelyen nem lesz így. Így azonban képtelenség autonóm, felelős felnőttekké érni.

“Ha a szülők már nem tudják, hogyan mondjanak nemet, akkor a gyerekek nem fognak tudni pszichés ellenállóképességet kiépíteni” - teszi hozzá Maas.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

A megfelelő sport kiválasztása gyermekünknek

A megfelelő sport kiválasztása gyermekünknek

A szülő sokat segíthet abban is, hogy a gyermek valóban azt a sportot űzze, amelyet szeret.

5 lépéssel kihúzhatjuk a gyermeket a rossz szokások rabságából

5 lépéssel kihúzhatjuk a gyermeket a rossz szokások rabságából

A gyermek magatartása a közösségben negatív irányba is változhat. A szülőnek az a feladata, hogy kinyomozza az okokat és minden segítséget megadjon a gyermekének a pozitív változás érdekében.