Hogyan növeljük a gyermeki önbecsülést?

Teljesen normális dolog, ha a gyermekünknek időnként nincs önbizalma, azonban az alacsony önbecsülés nagyon nehéz lehet a gyerekek számára. Fontos, hogy megértsük a gyermek önbecsülési problémáit és azt is megtudjuk, hogyan segítsünk a gyermekünknek.
Hogyan növeljük a gyermeki önbecsülést?

Mikor szorul segítségre a gyerek? Abban az esetben, ha alacsony önbecsüléstől szenved. Ha szeretnénk megtanulni, hogyan építsük fel a gyermekünk önbecsülését. Illetve azonosítani szeretnénk a gyermekünk alacsony önbecsülésének okait.

A tizenévesek önbecsülése fontos, mivel lehetővé teszi számukra, hogy új dolgokat próbáljanak ki, egészséges kockázatokat vállaljanak és problémákat oldjanak meg. Az egészséges önbecsüléssel rendelkező fiatalok nagyobb valószínűséggel mutatnak pozitív viselkedési jellemzőket. Ilyen lehet például a független és érett gondolkodás, a frusztráció elfogadása és felelősségteljes kezelése, az új dolgok és kihívások kipróbálása, illetve a mások segítése.

Amennyiben egy gyermeknek alacsony az önbecsülése, hajlamos elkerülni azokat a helyzeteket, amikor úgy gondolja, hogy fennáll a kudarc, a hibák elkövetésének esélye. Ezek magukba foglalhatják az iskolai munkát, a barátkozást, az új tevékenységek kipróbálását, amelyek mind fontos részei az egészséges gyerekek életének.

Amennyiben az alacsony önbecsülést nem azonosítják, és nem kezelik, akkor ez komoly problémákhoz is vezethet. Ilyen lehet a párkapcsolati gond, vagy barátkozási nehézségek, a negatív hangulat, a szomorúság, a motiváció hiánya, a rossz testkép, az alkoholfogyasztás és a drogfogyasztás.

Az, hogy egy gyerek, hogyan is érez önmagával kapcsolatban, tapasztalataik és a helyzetek kezelésének eredménye. A tinédzserek alacsony önbecsülésnek is sok oka van. Ilyen például a nem támogató szülő, vagy gondozó, akik befolyásos szerepet játszanak az életükben. A barátok is rossz hatással lehetnek a gyerekre. Trauma és bántalmazás is oka lehet az alacsony önbecsülésnek. Az alacsony önbecsülést okozhatják még hangulati rendellenességek, depresszió, szorongás, zaklatás, magány, vagy folyamatban lévő egészségügyi problémák.

Az alacsony önbecsülésű gyermeknek negatív gondolatai lesznek, és nem tartják magukat értékesnek. Vannak jelei is ennek. Elkerülik az új dolgokat és lehetőségeket, másokat hibáztatnak a saját hibáik miatt, nem képes kezelni a frusztrációt, nehezen barátkoznak, nincs motivációjuk, érdeklődésük, sokat szoronganak és stresszelnek.

Sok mindent tehetünk a pozitív önbecsülés kialakításában, de azt is tudnunk kell, hogy a tizenévesek önbecsülése gyakran fejlődik és változik.

Kapcsolódó cikkek

A gyermeki önbecsülés növelése, fejlesztése

A gyermeki önbecsülés növelése, fejlesztése

A szülő segítheti a gyermeke önbecsülésének fejlesztését.

Nyári programok tizenéveseknek

Nyári programok tizenéveseknek

A tizenévesnek is remek nyári programokat szervezethetünk.

Ezt is tudnia kell a gyermekünknek - a barátság előnyei és támogatása

Ezt is tudnia kell a gyermekünknek - a barátság előnyei és támogatása

A barátai kapcsolatok is nagyon fontosak a gyerek számára.