Mit adjunk a babánkra télen?

Az újdonsült anyukák gyakran abba a hibába esnek, hogy télen túlöltöztetik újszülött babájukat, pedig ez éppen olyan rossz, mintha lengén öltöztetnék fel a gyermeküket. Mutatunk is néhány ötletet, hogyan is öltöztessük fel a babánkat télen.
Mit adjunk a babánkra télen?

Először is nagyon lényeges, hogy az újszülött bőrét is ápolni kell, hiszen az ő bőrét is megviseli a kinti hideg vagy a szoba száraz levegője. Mindig a gyermek életkorának és bőrproblémáinak megfelelő krémeket alkalmazzuk.

A lakás levegője is meghatározhatja, hogy lesz - e a gyermeknek valamilyen bőrproblémája, vagy sem. Az sem jó, ha túlságosan száraz, de az sem, ha túl párás a lakás levegője. A száraz levegő ellen nagyon hatékonyan lehetnek a párásítók.

Hogyan öltöztessük fel a kisbabánkat? Ha sétálni indulunk és alaposan bebugyoláltuk a gyermeket, akkor indulhat is a séta. Tíz perc múlva nyúljunk be a mutatóujjunkkal a gyermek nyakához. Ha kicsi izzad, akkor minden bizonnyal túlöltöztettük, túl sok ruhát adtunk rá. A túlmelegedés nagyon veszélyes, oka lehet a hirtelen csecsemőhalálnak is, így erre különösen ügyeljünk. Azonban ne csak a séta alkalmával figyeljünk erre, hanem otthon, a kiságyban is. Nem kell a gyermekre annyi takaró, hiszen ez is oka lehet a hirtelen túlmelegedésnek.

Abba a hibába se essünk, hogy nem takargatjuk be eléggé a gyermeket, mert ez is sok kényelmetlenséggel jár, nem mellesleg a baba nehezen is alszik, ha fázik. Ugyanez érvényes a kinti sétánál is. Hiába indulunk el azzal a céllal sétálni, hogy majd a jó levegőn hamarabb elalszik a babánk, ha fázni fog, nem járunk majd sikerrel. Az extra takarókkal és a vastag, bolyhos sálakkal azonban csak óvatosan, ugyanis a gyermek fulladását is okozhatják!

Ha a gyermek szeret izegni és mozogni alvás közben, akkor felejtsük el a túl szoros baböltözéket, tipegőket – egyébként sem kényelmes egy baba számára sem – és részesítsük előnyben a babahálózsákot, amelyben kényelmesen tudnak a babák mozogni.

Mindenképpen jól lélegző anyagokat használjunk, mint amilyen a pamut vagy a gyapjú. Ez utóbbi elsősorban a kinti sétákhoz alkalmas, a beltéri pihenéshez jobb választás a pamutból készült holmi.

Ha egy jó nagy sétát tervezünk, mindig rétegesen öltöztessük fel a gyermeket. Részesítsük előnyben a pamutsapkát. Használjunk olyan babakocsit, ami védelmet jelent a gyermeknek a tűző nappal, a széllel, a hóval és az esővel szemben.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan kötődjünk az újszülött gyermekünkhöz?

Hogyan kötődjünk az újszülött gyermekünkhöz?

Az újdonsült apuka és anyuka egyik legfontosabb feladata nem más, mint a kötődés kialakítása az újszülöttel.

Mit adjunk a babánkra télen?

Mit adjunk a babánkra télen?

Télen jól fel kell öltöztetünk a kisbabánkat, de a túl sok réteg ruha, akár veszélyes is lehet.

Szükségük van-e a babáknak játékokra a tanuláshoz?

Szükségük van-e a babáknak játékokra a tanuláshoz?

Amikor játékokat keresel a baba számára, győződj meg róla, hogy olyanokat választasz, amelyek segítik gyermeked finommotoros készségeinek fejlődését.