Hogyan kötődjünk az újszülött gyermekünkhöz?

Sok anyuka, már a baba megszületését követően azonnal kötődik a gyermekéhez, azonban más anyák esetében ez nem mindig megy ilyen egyszerűen. Mutatjuk is, hogy milyen praktikák léteznek a kötődés kialakítására!
Hogyan kötődjünk az újszülött gyermekünkhöz?

A kötődésnek nagyon nagy szerepe van az anya-gyermek és az apa-gyermek későbbi kapcsolatában, annak minőségében. Tanulmányok szerint, a kötődésnek hatása van a gyermek későbbi kognitív fejlődésére, illetve a gyermek társadalomba való beilleszkedését is nagyban meghatározza. A kötődés segít abban is, hogy a baba biztonságban érezze magát és azt is jelentősen meghatározza, hogy a gyermek hogyan és miként képes intim kapcsolatok kialakítására felnőttkorában.

A kötődés kialakítása is egy intim kapcsolat, egy intim pillanat. A legjobban bőrkontaktussal alakulhat ki, hiszen az újszülött még nem lát. Majd amikor nem csak a hangunkat, hanem bennünket is felismer a gyermek, akkor fordítsuk mindig úgy, hogy lásson is bennünket, miközben beszélünk hozzá.

A babakenguruk is elősegítik a kötődés kialakítását és annak elmélyülését. Ráadásul nagyon hasznos eszközről van szó, hiszen így az anyuka is el tudja végezni a dolgait, miközben folyamatosan kontaktusban van a babával és folyamatosan beszélhet is hozzá, ami hihetetlenül megnyugtatja a kisbabákat.

A szoptatás is egy jó lehetőség a kötődés kialakítására és a szoros kapcsolat kialakítására. Tanulmányok szerint a szoptatás folyamata segít felszabadítani a kötődést ösztönző hormonokat is. A szoptatást is meg kell tanulni. Amíg nem megy gördülékenyen, az egyik legfontosabb dolog, hogy lépjünk kontaktba a babával annyit, amennyit csak tudunk.

A kötődés kialakítása általában azoknak a nőknek megy könnyebben, akiknek jó a kapcsolata a szüleivel. De ez korántsem jelenti azt, hogy mi nem tudunk jó kapcsolatot kialakítani és fenntartani a gyermekünkkel.

Nem csak az anyáknak, az újdonsült apukáknak is fontos, hogy kialakuljon az a bizonyos apa-gyermek kötelék, így ne csak az anya alakítson ki szoros kapcsolatot a gyermekkel, hanem az apuka is. Addig, amíg az apuka a babával foglalkozik, az édesanyának van egy kevés ideje önmagával foglalkozni, és ami talán a legfontosabb, pihenni.

Kapcsolódó cikkek

Mit adjunk a babánkra télen?

Mit adjunk a babánkra télen?

Télen jól fel kell öltöztetünk a kisbabánkat, de a túl sok réteg ruha, akár veszélyes is lehet.

Szükségük van-e a babáknak játékokra a tanuláshoz?

Szükségük van-e a babáknak játékokra a tanuláshoz?

Amikor játékokat keresel a baba számára, győződj meg róla, hogy olyanokat választasz, amelyek segítik gyermeked finommotoros készségeinek fejlődését.

Hogyan kötődjünk az újszülött gyermekünkhöz?

Hogyan kötődjünk az újszülött gyermekünkhöz?

Az újdonsült apuka és anyuka egyik legfontosabb feladata nem más, mint a kötődés kialakítása az újszülöttel.