Hogyan kötődjünk az újszülött gyermekünkhöz?

Sok anyuka, már a baba megszületését követően azonnal kötődik a gyermekéhez, azonban más anyák esetében ez nem mindig megy ilyen egyszerűen. Mutatjuk is, hogy milyen praktikák léteznek a kötődés kialakítására!
Hogyan kötődjünk az újszülött gyermekünkhöz?

A kötődésnek nagyon nagy szerepe van az anya-gyermek és az apa-gyermek későbbi kapcsolatában, annak minőségében. Tanulmányok szerint, a kötődésnek hatása van a gyermek későbbi kognitív fejlődésére, illetve a gyermek társadalomba való beilleszkedését is nagyban meghatározza. A kötődés segít abban is, hogy a baba biztonságban érezze magát és azt is jelentősen meghatározza, hogy a gyermek hogyan és miként képes intim kapcsolatok kialakítására felnőttkorában.

A kötődés kialakítása is egy intim kapcsolat, egy intim pillanat. A legjobban bőrkontaktussal alakulhat ki, hiszen az újszülött még nem lát. Majd amikor nem csak a hangunkat, hanem bennünket is felismer a gyermek, akkor fordítsuk mindig úgy, hogy lásson is bennünket, miközben beszélünk hozzá.

A babakenguruk is elősegítik a kötődés kialakítását és annak elmélyülését. Ráadásul nagyon hasznos eszközről van szó, hiszen így az anyuka is el tudja végezni a dolgait, miközben folyamatosan kontaktusban van a babával és folyamatosan beszélhet is hozzá, ami hihetetlenül megnyugtatja a kisbabákat.

A szoptatás is egy jó lehetőség a kötődés kialakítására és a szoros kapcsolat kialakítására. Tanulmányok szerint a szoptatás folyamata segít felszabadítani a kötődést ösztönző hormonokat is. A szoptatást is meg kell tanulni. Amíg nem megy gördülékenyen, az egyik legfontosabb dolog, hogy lépjünk kontaktba a babával annyit, amennyit csak tudunk.

A kötődés kialakítása általában azoknak a nőknek megy könnyebben, akiknek jó a kapcsolata a szüleivel. De ez korántsem jelenti azt, hogy mi nem tudunk jó kapcsolatot kialakítani és fenntartani a gyermekünkkel.

Nem csak az anyáknak, az újdonsült apukáknak is fontos, hogy kialakuljon az a bizonyos apa-gyermek kötelék, így ne csak az anya alakítson ki szoros kapcsolatot a gyermekkel, hanem az apuka is. Addig, amíg az apuka a babával foglalkozik, az édesanyának van egy kevés ideje önmagával foglalkozni, és ami talán a legfontosabb, pihenni.

Kapcsolódó cikkek

Mit adjunk a babánkra télen?

Mit adjunk a babánkra télen?

Télen jól fel kell öltöztetünk a kisbabánkat, de a túl sok réteg ruha, akár veszélyes is lehet.

Hogyan kötődjünk az újszülött gyermekünkhöz?

Hogyan kötődjünk az újszülött gyermekünkhöz?

Az újdonsült apuka és anyuka egyik legfontosabb feladata nem más, mint a kötődés kialakítása az újszülöttel.

Szükségük van-e a babáknak játékokra a tanuláshoz?

Szükségük van-e a babáknak játékokra a tanuláshoz?

Amikor játékokat keresel a baba számára, győződj meg róla, hogy olyanokat választasz, amelyek segítik gyermeked finommotoros készségeinek fejlődését.