Nürnbergi Játékvásár 2023 - A világ legnagyobb játékbörzéjét egyszer látnod kell

A Nürnbergi Nemzetközi Játékvásár a világ legnagyobb játékipari vására évente kerül megrendezésre, ám csak a játékipar szakmai látogatói, a sajtó képviselői és a meghívott vendégek vehetnek részt rajta. Vajon mitől olyan izgalmas ez a játékipari kiállítás? Mesélünk a történetéről, és arról, mi mindent található itt évről évre.
Nürnbergi Játékvásár 2023 - A világ legnagyobb játékbörzéjét egyszer látnod kell

A hatnapos szakvásárt minden évben a hivatalban lévő bajor miniszterelnök nyitja meg, aki egyben a védnöke is. Több mint 60 ország mintegy 2800 kiállítója mutatja be innovációit a vásáron, amelyet 2014-ben mintegy 76 ezer szakkereskedő és vásárló keresett fel, több mint felük külföldről.

A Spielwarenmesse-n évente körülbelül egymillió terméket mutatnak be, köztük mintegy 70 ezer újdonságot. A vásár összesen 13 termékcsoportra oszlik. Ezek a következők: játékos szerkezetek, karneváli tárgyak, babák, plüss, fajátékok és természetes anyagokból készült játékok, iskola, írószer, kreatív tervezés, technikai játékok, oktatójátékok, akciójátékok, elektronikus játékok. Szerepelnek még itt vasútmodellek, sport és szabadidő, ünnepi tárgyak, karnevál és tűzijáték, társasjátékok, könyvek és edukatív játékok is.

A játékvásáron 2004 óta osztják ki a ToyAward néven ismert díjat. A díjnyertes termékek innovációs szintjükkel, koncepciójukkal, kreativitásukkal és ötletességükkel tűnnek ki a többi közül. Az iparág képviselőiből álló zsűri összesen 5 kategóriában ítéli oda a díjat, köztük a csecsemőket, óvodásokat, iskolásokat, tiniket és felnőtteket célzó játékok kategóriájában is. Emellett 2022-ben először választottak győztest az új Fenntarthatósági kategóriában.

Hogyan kezdődött?

A második világháború előtt a lipcsei vásár volt a játékipar legfontosabb találkozóhelye, Németország felosztása miatt azonban ez a helyszín elvesztette a vonzerejét. 1949-ben született meg a döntés, hogy létrehoznak egy német játékvásárt, amelynek helyszínéül - a hagyomány miatt - Nürnberget választották. Az első német játékvásárra 1950 márciusában került sor. Azóta minden évben megrendezik, neve 1997-ben változott Spielwarenmesse International Toy Fair Nürnbergre.

A játékvásár 2009-ben ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. A vásár kezdetben 3 ezer négyzetméteres területen kapott helyet, jelenleg pedig már 160 ezer négyzetméteren terül el. Egyedül 2021-ben és 2022-ben, a COVID-19 világjárvány miatt maradt el, ekkor digitális játékvásárt kínáltak az érdeklődőknek.

Játékvásárok világszerte

A Spielwarenmesse anyavállalata 2010-ben egy 100%-os tulajdonú leányvállalatot alapított, Spielwarenmesse (Shanghai) Co., Ltd. néven. Ennek célja a játékvásár kínai kiállítóinak ellátása. 2013-ban aztán egy 100 százalékos tulajdonú isztambuli leányvállalat megszervezte az éves Kids Turkey játékvásárt is. 2016 óta pedig az indiai piacon is felbukkant egy leányvállalat, amely a Mumbaiban minden évben megrendezett Kids India lebonyolításáért felel.

Nürnbergi hotelek itt!

Nürnbergi apartmanok itt!

Nürnbergi szállások itt!

Kapcsolódó cikkek

Ametiszt Hotel Harkány

Feltöltődés Harkányban, az Ametiszt Hotelben

Az Ametiszt Hotel Harkány a tökéletes nyugalmat árasztja magából, ahol te is nyugalomra lelhetsz.

Így öltözzetek okosan túrázáshoz!

Így öltözzetek okosan túrázáshoz!

A túrázás során nem szabad akármit viselni, hiszen fontos a ruha minősége, szellőzése és számtalan egyéb dolog is. Kattints és tudd meg, mire lesz szükséged.

Nürnbergi Játékvásár 2023 - A világ legnagyobb játékbörzéjét egyszer látnod kell

Nürnbergi Játékvásár 2023 - A világ legnagyobb játékbörzéjét egyszer látnod kell

A szakmai rendezvényen évről évre a leginnovatívabb játékokkal találkozhatunk.