Hogyan kezeljük, ha válogatós a gyerek?

Amennyiben a kisgyermek válogat, az egy teljesen normális jelenség. A gyermek növekedési ütemével, az étvágy is csökkenhet átmenetileg. Fontos, hogy mindig egészséges ételeket készítsünk, és ne feledkezzünk meg arról, hogy idővel a gyermek étvágya és étkezési szokásai is változni fognak. Mutatunk is néhány tippet, amelyek segíthetnek áthidalni ezt a nehéz időszakot!
Hogyan kezeljük, ha válogatós a gyerek?

Nagyon lényeges, hogy a család minél gyakrabban étkezzen együtt. Használjuk ki ezt az időt az egészséges táplálkozás kialakításához. Főzzük ugyanazt az ételt magunknak és a gyermekünknek, ugyanis, ha mindig engedünk a gyermek akaratának, azt eredményezi, hogy a gyermek valóban válogatós lesz nagyobb korában.

Ha a gyermek nem akar enni, akkor semmiképpen se kényszerítsük, hiszen nagyon jó, ha a gyermek meg tanul a teste jelzéseire figyelni és az éhséget mintegy útmutatóként használni. Például, ha a gyerek sokat evett reggelire és ebédre, akkor érthető, ha a vacsoránál már nem lesz éhes.

Sohase vesztegessük meg a gyereket, akár gyorsételekkel, akár más egészségtelen ételekkel, ugyanis akkor a gyermek valóban válogatós lesz, és nem fogja a főztünket megenni.

Ne adjuk fel, ha a gyermek egyszer is visszautasít valamilyen ételt. Továbbra is kínáljunk neki új ételeket és olyan ételeket, amelyeket a gyermek korábban nem szeretett. Kínáljunk a gyermekünknek különféle egészséges ételeket, különösen zöldségeket és gyümölcsöket.

A gyerekek különösen szeretik kipróbálni a kreatív, szemet gyönyörködtető módon elrendezett ételeket. Mivel a gyerekek szeretik a színes ételeket, így az újabb ételeket is könnyebben elfogadják, ha az színes és szépen, mókásan van elrendezve a tányéron.

Próbáljunk olyan ételeket és ízeket bevezetni, amelyeket a kisgyerekek eleinte nem szeretnek, például ilyen a savanyú és a keserű ételek. Majd az általuk kedvelt ismerős ételeket, például valamilyen édes és sós ételt. Például a brokkoli, amely keserű és a sajt, amely sós, kombinációja nagyszerű lehetőség a gyermek ízlelőbimbói számára.

Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy a válogatós evés szakasza gyermek normális fejlődésének egyik szakasza. Szülőként az a feladatunk, hogy türelmesen irányítsuk a gyermeket az egészséges táplálkozás felé vezető úton.

Kapcsolódó cikkek

Milyen ételeket kínáljunk óvodáskorú gyermekünknek?

Milyen ételeket kínáljunk óvodáskorú gyermekünknek?

Az óvodáskor az egyik legjobb kor arra, hogy elindítsuk a gyermeket az egészséges táplálkozás útján.

Hogyan kezeljük, ha válogatós a gyerek?

Hogyan kezeljük, ha válogatós a gyerek?

A válogatós gyereket is terelhetjük az egészséges életmód irányába.