Miért jó a társasjáték?

A gyermek fejlődése szempontjából nagyon fontos a szülő-gyermek kapcsolat előmozdítása és a családi egység megerősítése. Az együtt töltött idő egyik módja a közös társasjátékozás. A társas - és az asztali játékoknak számos előnye van a gyermek fejlődése szempontjából. Mutatjuk is, melyek ezek!
Miért jó a társasjáték?

A társasjátékok segítik a szociális készségek fejlesztését, amellett, hogy a gyermek addig sem a televíziót nézi, vagy nem a számítógép előtt tölti el az idejét. A társasjátékok javítják az együttműködési készségeket és javítják a proszociális viselkedést.

A társasjátékok segítenek a számismeretek, a számtani készségek és az absztrakt, numerikus fogalmak fejlesztésében. Az ilyen játékok megkövetelik a frontális agyi funkciók használatát, mint például tervezés, problémamegoldás és döntéshozatal.

A társasjátékozás lehetővé teszi, hogy a gyerekeink minél kevesebb időt töltsenek el a képernyő előtt, a túlságosan sok tévénézés, vagy számítógépezés ugyanis negatívan hat a gyermek fejlődésére. A közös családi tevékenységek javítják a gyermek hangulatát, az alvás minőségét és segítik a családtagok közötti kötődés kialakulását és annak fenntartását.

A játék révén a gyerekek megtanulják a türelem, a verbális kommunikáció és a másokkal való interakció értékét, így tovább fejlődnek a szociális készségeik. Azáltal, hogy megtanulják, hogyan várják ki, amikor ők következnek a játékban, ez segít a gyermek önszabályozó készségének fejlesztésében, az összpontosításban és a figyelem időtartamának a meghosszabbításában.

A társasjátékok nagyon sokféle készséget tanítanak a gyermekünknek. Ilyenek például az alapvető matematikai készségek, az önszabályozás, az írástudási készségek, a problémamegoldás, a vizuális észlelési készségek, az érvelés, a stratégiai tervezés, a szociális készségek, a finommotoros készségfejlesztés.

Ma már sokféle stílusban és kivitelben kaphatók társasjátékok. A hároméves és annál idősebb gyerekeknek szánt társasjátékok összpontosíthatnak a fordulatra, a betűk, a számok, a színek és a formák felismerésére.

Hat-kilenc éves korban már bonyolultabb társasjátékokat is beszerezhetünk gyermekeinknek. Olyan játékokat, amelyek követendő szabályokat és alkalmazandó stratégiákat tartalmaznak. A 9-12 éves korosztály számára olyan játékokat kell bevezetni, amelyek már több gondolkodást igényelnek.

A 13 vagy annál idősebb gyerekeknél olyan játékokat is vásárolhatunk, ahol jelen van a szórakoztató logika, a matematikai készségek és más összetett stratégiai készségek alkalmazása.

Kapcsolódó cikkek

Miért jó a társasjáték?

Miért jó a társasjáték?

A gyerekek szeretnek társasjátékozni és ez sok készségüket fejleszti.

Okok, hogy kirakóst vegyünk a gyermekünknek

Okok, hogy kirakóst vegyünk a gyermekünknek

A kirakós játék a gyermek sok készségét és képességét fejleszti.

A képzeletbeli játék előnyei

A képzeletbeli játék előnyei

A gyerekek nagyon kedvelik a képzeletbeli játékokat.