A képzeletbeli játék előnyei

A képzeletbeli játék a gyermek normális fejlődésének létfontosságú eleme. A gyermek egyedül, de másokkal is részt vehet a képzeletbeli játékban. A képzeletbeli játék számos előnyt biztosít a gyermek számára. Mutatunk is ezek közül néhányat!
A képzeletbeli játék előnyei

A képzeletbeli játék elősegíti a kreativitást az által, hogy biztonságos teret biztosít a gyerekek számára, hogy eljátsszák az általuk kiválasztott helyzeteket és jeleneteket. Olyan helyzeteket is, amelyeket a való életben nem tudnak megtapasztalni.

A képzeletbeli játék szórakoztató módon, a fizikai fejlődést is elősegíti. Például a baba felöltöztetése jót tesz a szem és kéz koordináció fejlődésének, illetve a kéz mozgatásának és irányításának megtanítását segíti különböző módokon.

A képzeletbeli játék lehetőséget biztosít a gyereknek arra, hogy gyakorolja és fejlessze a nyelvi és szociális készségeket, mégpedig oly módon, hogy más gyerekekkel vannak együtt és beszélgetnek velük.

Ez a fajta játék elősegíti a problémamegoldó és önszabályozó készségek fejlesztését is, hiszen ez a játék a társakkal olyan helyzeteket teremt, amelyekben nem mindig kapja meg a gyermek, amit éppen akar. Például, ha a várkastélynak csak egy királykisasszonya van, de több gyermek is szeretné felvenni ezt a szerepet, akkor a gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogyan kezeljék a kellemetlen érzelmeket és így hogyan is folytatódhat a játék.

A képzeletbeli játék egészséges módon járul hozzá a gyermek általános fejlődéséhez, így a szülőknek aktívan ösztönözniük kell a gyereküket, amikor ő ilyenféle játékba kezd. Mi szükséges ehhez? Biztosítsunk sok-sok kelléket, játékpartnereket, lehetőleg azonos korosztályú gyerekeket a gyermekünk számára.

Adjunk a gyermeknek elegendő játékidőt, hogy a gyermeknek legyen elegendő ideje, hogy pontosan megtudja, hová is vezet a játék. Fontos, hogy bevonjuk a gyermeket a napi házimunkába, és hogy a gyermek beépítse az esetleges tanulást ezekbe a játékhelyzetekbe.

Nincs meghatározott életkor arra, hogy mikor is építsük be a képzeletbeli játékot a gyermek életébe. Bármikor elkezdhetjük ezt a fajta játékot és onnantól el is indult ez a fajta játék a gyermek életében.

Kapcsolódó cikkek

A képzeletbeli játék előnyei

A képzeletbeli játék előnyei

A gyerekek nagyon kedvelik a képzeletbeli játékokat.

Okok, hogy kirakóst vegyünk a gyermekünknek

Okok, hogy kirakóst vegyünk a gyermekünknek

A kirakós játék a gyermek sok készségét és képességét fejleszti.

Miért jó a társasjáték?

Miért jó a társasjáték?

A gyerekek szeretnek társasjátékozni és ez sok készségüket fejleszti.