Jelek, hogy a gyermekünknek nehézségei vannak az iskolában

Minden gyermek más módon és ütemben tanul. Ha úgy érezzük, hogy valami nincs rendben, mert a gyermek az utóbbi időben kevésbé lelkesedik az iskoláért, akkor ez annak is lehet a jele, hogy a gyermek küzd. A probléma kiváltó okának megértéséhez a kulcs nem más, mint a nyílt kommunikáció. Hiszen minél tovább tart, míg a gyermek megkapja a szakszerű segítséget és minél inkább figyelmen kívül hagyjuk a problémát, ez annál inkább súlyosbítja a gondokat.
Jelek, hogy a gyermekünknek nehézségei vannak az iskolában

Igaz, hogy minden gyermek más, de léteznek olyan egyértelmű jelek, amelyek jelezhetik, hogy a gyermekünknek gondjai vannak. Amikor a gyermekünk egyszer csak nem akarja elmondani, hogy mit is tanult az iskolában, vagy hogy telt a napja, ez annak a jele lehet, hogy valami nincs rendben az iskolában. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk a gyermek személyes határait, de ne hagyjuk figyelmen kívül ezeket a figyelmeztető jeleket.

Ha változásokat tapasztalunk a gyermek, étkezési szokásaiban, alvási problémái vannak, vagy folyamatosan fájdalomra panaszkodik, akkor ezek is jelek lehetnek, hogy küszködik az iskolában. A nagyobb gyerekek jobban tisztában vannak az iskola általános jelentőségével és jövőjével és amiatt is aggódhatnak, hogy nem tudnak ezeknek a követelményeknek megfelelni, és emiatt is megtapasztalhatnak fájdalmat és fizikai tüneteket.

Ha a gyereknek jóval kevesebb vagy egyáltalán nincs szabadideje az iskolán kívül, mert az ideje nagy részét a házi feladatok elvégzésével tölti, ez annak is lehet a jele, hogy problémája van.

A 8-10 éves gyerekek általában viselkedési problémákat mutatnak, ha nehézségeik vannak az iskolában. Agressziót és dacos viselkedést is mutathatnak. A tinédzserek esetében a figyelmeztető jelek súlyosabb viselkedési problémákat jelezhetnek, például verekedés vagy droghasználat.

Előfordul, hogy a gyermek tanára hívja fel a figyelmünket a gyermek megváltozott viselkedésére, hiszen a tanárok olyan dolgokat is láthatnak, amelyeket mi nem. A legjobb módszer, ha kapcsolatba lépünk a gyermekünk tanáraival, és együtt működünk velük, hogy jobban megértsük a gyermek gondjait.

A gyenge osztályzatok is korai mutatói annak, hogy a gyermek küzd az iskolában. Ezért is nagyon fontos, hogy a szülők aktívan részt vegyenek a gyermek, tanulmányi szokásaiban. Hiszen előfordulhat, hogy a gyermek, tanulási nehézséggel küzd és nem is tudunk róla. Fontos, hogy időt szánjunk a gyerekünkre, hogy beszéljünk vele arról, hogy mit tapasztal és hallgassuk meg a gyermek mondanivalóját is.

Kapcsolódó cikkek

Készségek, amelyeket megtaníthatunk a gyermekünknek

Készségek, amelyeket megtaníthatunk a gyermekünknek

A szülőnek sok készséget kell megtanítani a gyermekének.

5 lépéssel kihúzhatjuk a gyermeket a rossz szokások rabságából

5 lépéssel kihúzhatjuk a gyermeket a rossz szokások rabságából

A gyermek magatartása a közösségben negatív irányba is változhat. A szülőnek az a feladata, hogy kinyomozza az okokat és minden segítséget megadjon a gyermekének a pozitív változás érdekében.

Ezt is tudnia kell a gyermekünknek - a barátság előnyei és támogatása

Ezt is tudnia kell a gyermekünknek - a barátság előnyei és támogatása

A barátai kapcsolatok is nagyon fontosak a gyerek számára.