A megfelelő sport kiválasztása gyermekünknek

A szülők számos kihívással szembesülnek, amikor kiválasztanak egy sportot a gyermekük számára. Ez azért van így, mert gyakran nem rendelkeznek azokkal az információkkal, amelyek az egyes sportágak előnyeihez és hátrányaihoz kapcsolódnak. Mutatunk néhány olyan tippet, amelyek segítenek kiválasztani a megfelelő sportot gyermekünk számára!
A megfelelő sport kiválasztása gyermekünknek

A sport nagy előnyökkel jár, hiszen arra ösztönzik a gyermeket, hogy már korán el kezdjen mozogni. A sportolás jobb állóképességet, szív - és érrendszeri egészséget biztosít, segít fenntartani az egészséges testsúlyt a 2-es típusú cukorbetegség és más betegségek kockázatának csökkentése érdekében. Javítja az izomerőt és a csonterőt, illetve javítja az alvási szokásokat.

A rendszeres sportnak pszichológiai előnyei is vannak: nagyobb önbizalom, javuló fegyelem, egészséges testkép megszerzése, új készségek elsajátítása, a rendszeres testmozgás szokásának megteremtése. A rendszeres sport a szociális készségeket is javítja, hiszen a gyermek megtanulja mi is a csapatmunka és a felelősség, kommunikációs készségei is fejlődnek és új barátokat szerezhet.

Nagyon fontos, hogy segítsük a gyermek számára kiválasztani azt a sportot, amely érdekli, és amelyet sok éven át élvezni fog. Nem minden gyereket érdekel az összes sport, így a gyermeknek tetsző sportág megtalálása időbe telik. Beszéljünk a gyerekkel arról, hogy mit szeret, és mit nem szeret az egyes sportágakban.

Mind az egyéni, mind a csapatsportok előnyökkel járnak a gyermek számára. A csapatsport segít a csapatmunka, a felelősség és a fegyelem elsajátításában, segít a kommunikációs és a szociális készségek fejlesztésében, a gyerek nagyobb önbizalomra tesz szert és sok új barátot szerezhet.

Amennyiben a gyermek természetes affinitással vagy képességgel rendelkezik egy adott sportággal kapcsolatban, akkor minden bizonnyal élvezni is fogja azt. Ezért nagyon fontos, hogy olyan sportágat válasszunk, amely megfelel a gyermek testalkatának és képességeinek.

Hogyha leszűkítettük a lehetséges sportágak listáját, itt az ideje, hogy a gyerek ki is próbálja azokat. Ez lehetővé teszi a gyereknek, hogy sokféle sportot kipróbáljon és eldöntse, hogy melyiket évezi a legjobban. Egy szülő viszont sokkal hamarabb észreveszi, hogy mely sport tetszik a legjobban a gyermekének.

Kapcsolódó cikkek

A megfelelő sport kiválasztása gyermekünknek

A megfelelő sport kiválasztása gyermekünknek

A szülő sokat segíthet abban is, hogy a gyermek valóban azt a sportot űzze, amelyet szeret.

Készségek, amelyeket megtaníthatunk a gyermekünknek

Készségek, amelyeket megtaníthatunk a gyermekünknek

A szülőnek sok készséget kell megtanítani a gyermekének.

A gyermeki önbecsülés növelése, fejlesztése

A gyermeki önbecsülés növelése, fejlesztése

A szülő segítheti a gyermeke önbecsülésének fejlesztését.