Alvajárás gyerekeknél

Az alvajárás igazából nem árt a gyereknek és a gyerekek általában ki is növik „ezt a rossz szokásukat”. De nagyon lényeges, ha alvajáró a gyerekünk, akkor biztonságos otthoni környezetet teremtsünk számára.
Alvajárás gyerekeknél

Ha a gyermekünk alvajáró, előfordulhat, hogy felkel az ágyból és úgy járkál, mintha ébren lenne. De ilyenkor a gyermek nem fog normálisan reagálni ránk, illetve semmi másra sem. Az alvajárás a leginkább akkor történik, amikor a gyermek mély alvásban van. Ilyenkor a gyermek teste van ébren, de az elméje alszik.

Ha a gyermek alvajáró, akkor járkálhat az ágyában, sétálhat a ház körül, olyan feladatokat is végezhet, mint öltözködés, fogmosás, asztal megterítése. Megpróbálhat ugyan beszélni, de a beszéde zavaros és érthetetlen lesz, nyitva lehet a szeme, de az üvegessé válik, illetve szinte biztos, hogy reggel semmire sem fog emlékezni.

Az alvajárás meglehetősen gyakori. A gyerekeknek körülbelül 10-15 százaléka alvajáró. Azoknál a gyerekeknél gyakoribb az alvajárás, akiknek a szülei is alvajárók voltak.

Más tényezők is hozzájárulhatnak ahhoz, ha a gyermekünk alvajáróvá válik. Ilyen például az alváshiány, a rossz alvási szokások, a rossz alvást okozó egészségügyi állapotok, mint például epilepszia, alvási apnoe, stressz, szorongás, emésztési gondok, vagy hólyagproblémák.

Ha felébredünk és rájövünk, hogy a gyermekünk alvajáró, akkor próbáljunk meg mihamarabb megnyugodni, még akkor is, ha a gyermek zaklatottnak tűnik. Kísérjük vissza a gyermeket az ágyba, de semmiképpen se ébresszük őt fel.

Az alvajárás általában nem igényel kezelést és a legtöbb gyermek kinövi, amikor eléri a pubertást. Megfelelő óvintézkedéseket is tehetünk, ha a gyermekünk alvajáró. Lényeges, hogy biztonságossá tegyük az otthoni környezetet. Zárjuk be az ajtókat és ablakokat. Távolítsunk el minden botlásveszélyt a gyermek szobájából.

Állítsunk be valamilyen jelzőt – babafigyelőt, csengő –, ami egyből jelez nekünk, ha a gyermekünk el kezd alva járni. Győződjünk meg arról, hogy a gyermekünk eleget alszik, ugyanis a rendszeres időben történő lefekvés csökkenti az alvajárást.

Az alvajárás roppant felkavaró lehet, de próbáljunk meg nem aggódni. Hiszen az alvajárás nem annak a jele, hogy valami pszichológiailag, vagy érzelmileg nincs rendben a gyermekünknél. Az is lehet, hogy a gyermeknek szakszerű kezelésre lehet szüksége. Ez gyógyszeres vagy viselkedési terápiát is magába foglalhat.

Kapcsolódó cikkek

A gyermekkori elhízás okai és terápiája

A gyermekkori elhízás okai és terápiája

A gyermekkori elhízás hátterében sok minden meghúzódhat.

A traumák feldolgozása a mentálhigiénés tanácsadás segítségével

A traumák feldolgozása a mentálhigiénés tanácsadás segítségével

A traumák feldolgozása rendkívül fontos a mentális egészség szempontjából.

Alvajárás gyerekeknél

Alvajárás gyerekeknél

A gyerekek bizonyos százaléka alvajáró ugyan, de a pubertásra kinövik ezt a „szokást”.