A gyermekkori elhízás okai és terápiája

A gyerekkori elhízás okai széles körben elterjedtek, azonban egyes tényezők is nagy szerepet játszanak a kialakulásában. Ilyen tényező például a környezet, a fizikai aktivitás hiánya, a genetika, a táplálkozási minták, a társadalmi-gazdasági státusz.
A gyermekkori elhízás okai és terápiája

Az elhízás egyik oka nem más, mint a fizikai aktivitás hiánya. Napjainkban a gyerekek az általános fizikai aktivitáscsökkenését mutatják. A számítógépek növekvő használata, a televíziózás megnövekedett ideje mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermekek mozgásszegényebb életet éljenek.

A gyermekkori elhízás másik fontos tényezője a fokozott ülő életmód. Ugyanis az iskoláskorú gyerekek napjuk nagy részét az iskolában töltik, ahol aktívak csak a szünetben vagy a testnevelési órákon lehetnek.

A genetika is szerepet játszik az elhízásban. A gének azonban önmagukban nem mindig határozzák meg, hogy a gyermek elhízott vagy túlsúlyos lesz. A szülőktől tanult viselkedés azonban nagyban hozzájárul ehhez. Éppen ezért a szülőknek elő kell mozdítaniuk az egészséges ételek és életmód választását.

Az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltoztak az étrendi szokások. A naponta elfogyasztott átlagos kalóriák mennyisége drámaian megnőtt. Ezen kívül a kalória-bevitel növekedése csökkentette az egészséges táplálkozáshoz szükséges tápanyagokat is. Az ételadagok szintén fontos szerepet játszanak a kialakult egészségtelen táplálkozási mintákban.

Az alacsonyabb jövedelmű otthonokból származó gyerekek nagyobb kockázatnak vannak kitéve az elhízás szempontjából. Ez számos olyan tényező eredménye, amelyek befolyásolják a viselkedést és a tevékenységeket.

A gyerekek elhízásának különböző kezelési lehetőségei vannak: a diétás terápia, a testmozgás, a viselkedés módosítása. Az elhízás által érintett gyermek kezelésénél fontos, hogy konzultáljunk egy táplálkozási szakemberrel, aki a gyermek igényeire specializálódott. A táplálkozási szakember segíthet a legjobban a gyermeknek megérteni az egészséges táplálkozási szokásokat, és hogy ezt hogyan is valósítsák meg a hosszú távú étrendjükben.

A gyerekek elhízásának másik formája a fizikai aktivitás növelése. A rendszeres mozgás ugyanis fontos hosszú távú összetevő a gyerek számára. A tanulmányok is azt mutatják, hogy a gyerekkori inaktivitás összefüggésbe hozható a felnőttkorban kialakult ülő életmóddal. A növekvő fizikai aktivitás csökkentheti vagy lassíthatja a zsírszövetek növekedését az elhízott gyerekeknél.

A gyerekek sokféle módon módosíthatják a viselkedésüket az egészségesebb eredmények érdekében. Például az étkezi szokások megváltoztatásával, a fizikai aktivitás növelésével és reális súlykontroll célok kitűzésével.

Kapcsolódó cikkek

4 ok, amiért rosszul telnek az éjszakák: ezekkel érdemes próbálkoznod!

4 ok, amiért rosszul telnek az éjszakák: ezekkel érdemes próbálkoznod!

Az alvás minősége alapvetően befolyásolja a hangulatunkat, az alkalmazkodó képességünket és a munkabírásunkat is, ezért nem szabad belenyugodni abba,ha nem tudunk jól pihenni éjszakánként.

A traumák feldolgozása a mentálhigiénés tanácsadás segítségével

A traumák feldolgozása a mentálhigiénés tanácsadás segítségével

A traumák feldolgozása rendkívül fontos a mentális egészség szempontjából.

Alvajárás gyerekeknél

Alvajárás gyerekeknél

A gyerekek bizonyos százaléka alvajáró ugyan, de a pubertásra kinövik ezt a „szokást”.