Hogyan működik az infrafűtés?

Az infravörös fény számunkra láthatatlan, mert túlmutat az emberi szemmel érzékelhető spektrumon. Ez az infrapanel lényege: a hő a szemünk számára láthatatlan fény terméke.
Hogyan működik az infrafűtés?

Hogyan működik az infrafűtés?

Azért melegedünk fel az infravörös fűtőtesttől, mert bőrünk és ruháink elnyelik a fényt. Olyan ez, mint a különbség aközött, hogy közvetlenül a napfényben vagy az árnyékban ülünk. A napfény átmelegít, mert a ruháinkat és bőrünket érő fény melegen tart, ám amikor árnyékban vagyunk, a fény már nem ér el annyira - olvashatjuk a https://www.futofolia.hu/infrafutes/ oldalon.

Nehéz általános állításokat megfogalmazni az infravörös fűtőtestekkel kapcsolatban, mivel nagyon sokféle specifikáció létezik. Először is ott van az üzemanyag/energiaforrás.

Amint azt korábban említettük, az infravörös fűtőtestek árammal, földgázzal vagy propánnal üzemeltethetők – ha elektromos modellt keres, ellenőrizze, hogy hány voltot és Hz-et használ. A különböző fűtőtestek eltérő hőteljesítménnyel és maximális üzemi hőmérséklettel is rendelkeznek, és egyes fűtőtestekhez időzítő is tartozik.

Az infravörös fűtőtestek tüzelőanyag-forrásban és építőanyagban is különböznek. Vannak propán, földgáz és elektromos fűtőtestek. Néhány kerámia, és vannak hordozhatóak is. A design is szerepet játszhat a választásban: a fűtőelem fölötti védőburkolat készülhet rézből, vasból, acélból vagy sárgarézből is.

“Vannak infrapanelek, amelyek az infravörös fényét egyenesen egy helyiségbe vagy térbe irányítják, így hő keletkezik az elért tárgyon. Más infravörös fűtőelemek három hőt létrehozó részt tartalmaznak: izzókat, hőcserélő (ez lehet jó fémvezető, például réz) és ventilátort, amely levegőt fúj a hő létrehozása érdekében” - mondja Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

Vajon zöld választás az infrafűtés?

Nehéz az egész otthonunkat felfűteni, és közben arra is ügyelni, hogy a lehető legkisebb kárt okozzuk a környezetünkben. Nincs olyan fűtési módszer, amely ne hatna ki a természetre. Ám ezt a kérdést attól függően válaszolhatjuk meg, hogy milyen infravörös fűtőtestet használunk.

Az elektromos infravörös melegítők nem bocsátanak ki káros hatású gázokat a levegőbe, így nem szennyezik a légkört. Az elektromos infravörös fűtőberendezések pedig nem támaszkodnak üzemanyag- vagy gázvezetékekre, ami szintén zölddé teszi őket.

Hol használjunk infrafűtést?

Az infravörös fűtőberendezések költséghatékony fűtést biztosítanak, de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondania a központi fűtésről. Az infravörös fűtőberendezések általában nem az egész otthon fűtésére szolgálnak.

Ehelyett leggyakrabban ipari létesítményekben találunk infrafűtést, amelyeknek ellensúlyoznia kell a gyakori hőveszteséget, például raktárakban, garázsokban és repülőgép-hangárokban. Innen általában nagy kapuk nyílnak, amelyeket gyakran nyitnak és zárnak. Az infravörös hő megakadályozza, hogy ezek a területek túlságosan lehűljenek.


Kapcsolódó cikkek

Wellness kényelem otthon, minőségi időtöltés a családnak

Wellness kényelem és minőségi időtöltés a családnak

El sem kell hagyni az otthonod, hogy az álmod valóra váljon.

Trambulinozni nemcsak szórakoztató, hanem egészséges is

Trambulinozni nemcsak szórakoztató, hanem egészséges is

Az ugrálás minden korosztálynak is ajánlható.