Olvasni jó, még nyáron is

Év közben nagyon sok szülő alakít ki rutint a gyermekének, a gyermekeinek, amelybe az esti olvasás is szervesen beletartozik. Aztán jön a nyári szünet és ilyenkor sokkal lazább a gyerekek napi időbeosztása. Sajnos, sok esetben marad ki az esti olvasás is, pedig a kisebb gyerekeknek egyfajta keretet is ad például az esti meseolvasás, a nagyobb gyermekeknek pedig szükséges lenne a gyakorlás, persze csak akkor, ha már tud önállóan olvasni. Miért ne hagyjuk ki a nyári olvasást és hogyan is olvasson többet a gyermek? Mutatjuk a válaszokat!
Olvasni jó, még nyáron is

Hogyan használjunk ki minden pillanatot az olvasásra? Például, ha autóval megyünk valahová – legyen szó egy rövidebb, vagy hosszabb utazásról – ne a telefont adjuk a gyerek kezébe, hanem egy általa is kedvelt könyvet és ösztönözzük őt az olvasásra. Az autóban együtt töltött idő arra is alkalmas, hogy megbeszéljük a gyerekkel az adott mesét, vagy történetet, amit olvasott. Ez nem csak a szókincsét és az olvasási készségét fejleszti, hanem elmélyíti a szülő és gyermek közötti kapcsolatot is.

Nyáron is fontos az olvasás. Ha másként nem megy, ösztönözzük a gyermeket valamivel. Ugyanúgy, ahogy a tanárok is jutalmat osztogatnak, mi is megtehetjük ugyanezt. Minél jobban ösztönözzük a gyermeket az olvasásra, annál nagyobb kedvet kap hozzá. Az egyik legnagyobb ösztönző erő, ha látja, hogy mi is szeretünk olvasni. Ha mi esténként a filmnézést preferáljuk, akkor nem várhatjuk el a gyermekünktől sem, hogy ő vonuljon el a szobájába és olvasson.

Nagyon fontos, hogy nyáron se hagyjuk abba az év közbeni rutinokat. Lehet, hogy kicsit csúszunk a nyári estéken a lefekvéssel, de ha télen vagy iskolaidőben gyakran olvasunk a gyereknek, vagy ő maga is előszeretettel vesz az ágyban könyvet a kezébe, akkor nyáron is legyünk következetesek és az esti fürdést kövesse a meseolvasás, vagy kérjük meg a gyermekünket, hogy elalvás előtt olvasson el egy mesét. Ezzel a rutint is megtartjuk és a gyermek jobban is fog aludni, hiszen az olvasástól, relaxált állapotba kerül és így jobban és mélyebben is fog majd aludni.

Együtt is választhatunk a gyermeknek könyvet, hiszen ma már rengeteg online webshopban megtehetjük azt. Ha a gyermek saját maga választhatja ki a könyveit, az egyrészt egy élmény számára, másrészt nagyobb örömmel is ül le majd olvasni. Könyvtárba is járhatunk a gyermekkel közösen, ahol ugyanis csak ő választhatja ki azokat a könyveket, amelyeket olvasni szeretne.

Kapcsolódó cikkek

Nyári házimunka a gyereknek

Nyári házimunka a gyereknek

Ha szeretnénk, hogy a gyerekünk ne unatkozzon nyáron sem, bízzunk rá kisebb- nagyobb, az életkorának megfelelő feladatokat.

Olvasni jó, még nyáron is

Olvasni jó, még nyáron is

Nyáron se hagyja ki a gyermek az olvasást.

A Google Ads optimalizálásának gyakori hibái

A Google Ads optimalizálásának gyakori hibái

Előfordulhat olyan, hogy rengeteg energiát fektetünk a kampányokba, ennek ellenére nem jönnek a várt eredmények.