Okok, hogy kirakóst vegyünk a gyermekünknek

A kirakós játékok elősegítik a gyermeki agy fejlődését, hiszen ez kihívást jelent az elméjük számára, mindeközben ez a típusú játék segít nekik ellazulni. A kirakós játékok többféle módon is segíthetik a gyermeki fejlődést. Mutatjuk is, hogyan!
Okok, hogy kirakóst vegyünk a gyermekünknek

A kirakós játékok arra ösztönzik a gyermeket, hogy fejlessze a szem és kéz koordinációt. A gyerekek előre elképzelik, hogyan is kell kinéznie a kirakósnak. És, amikor az elkészült, akkor a kezük és a szemük együtt dolgozik a végső cél elérése érdekében.

A kirakós játékok fejlesztik a gyermek finom és durva motoros készségeit is. Ezek a játékok ugyanis szórakoztató lehetőséget kínálnak ennek a képességnek a gyakorlására, miközben ösztönzik a függetlenséget is.

Amikor a gyerekek egy-egy kirakóssal játszanak, akkor emlékezniük kell a formákra és a mintákra, ami fejleszti a memóriát. Talán nem véletlen, hogy idősebb korban is ajánlják ezt a tevékenységet.

A problémák megoldása nem csak türelmet, kreativitást is igényel. A kirakós játékok arról is szólnak, hogy a gyerekek különböző módszereket találjanak a problémák megoldására. Arra is ösztönzik a gyermeket, hogy kritikusan gondolkodjon. Az egyes darabok forgatása, tesztelése, illesztése nagyszerű gyakorlat a problémamegoldásban.

A kirakós játék elvégzéséhez a gyermeknek hosszabb ideig kell gondolkodni, összpontosítani. Ez pedig fejleszti a koncentrációs készségeket és a türelmet. Mindkettő nagyon hasznos az élet későbbi szakaszában.

A formák felismerése nagyon fontos része a gyermek fejlődésének. Ezek a játékok ösztönzik a képzeletet és a kreativitást, a különböző formák pedig stimulálják az agysejteket.

A kirakós játékok olyan eszközök lehetnek a gyerekek számára, amelyek új dolgokra tanítják meg őket, hiszen sokféle kirakós játék létezik. A kirakós játékok nagyszerű módjai annak, hogy szülőként kapcsolatba lépjünk a gyermekünkkel és a gyermeknek is, hogy élvezze azt az időt, amit a családdal, a testvérekkel, illetve a barátaival tölthet. A közös játék elősegíti és erősíti a csapatmunkát.

A kirakós játék segít a gyermek önbizalmának építésében is, hiszen arra ösztönzi a gyermeket, hogy más kihívásokkal is szembenézzen. A sikerélmény pedig növeli a magabiztosságot és az önbecsülést is.

Kapcsolódó cikkek

Miért jó a társasjáték?

Miért jó a társasjáték?

A gyerekek szeretnek társasjátékozni és ez sok készségüket fejleszti.

A képzeletbeli játék előnyei

A képzeletbeli játék előnyei

A gyerekek nagyon kedvelik a képzeletbeli játékokat.

Okok, hogy kirakóst vegyünk a gyermekünknek

Okok, hogy kirakóst vegyünk a gyermekünknek

A kirakós játék a gyermek sok készségét és képességét fejleszti.