Szempontok a konyhabútor kiválasztásakor

Amikor a konyhánkba bútort választunk, mindig tartsuk szem előtt, hogy a konyha, a család közösségi tere, hiszen itt a család minden egyes tagja sok időt fog eltölteni.
Szempontok a konyhabútor kiválasztásakor

Amikor a konyhánkba bútort választunk, mindig tartsuk szem előtt, hogy a konyha, a család közösségi tere, hiszen itt a család minden egyes tagja sok időt fog eltölteni. Éppen ezért sok mindent figyelembe kell venni, többek között az adott bútorzat stílusát és a konyhabútor elrendezése sem utolsó szempont.

Használjuk vagy sem – funkcionális vagy esztétikai szempontok

A konyhabútor kiválasztásánál az egyik, és talán legfontosabb kérdés, hogy lesz - e és mi lesz a konyhabútornak a funkciója, vagy szinte nem is fogunk ott tevékenykedni és csak esztétikai célokat szolgál majd. Nyilván, ha ez utóbbi áll fenn, akkor egy jóval drágább darabba is beruházhatunk, hiszen jobban is tudjuk a bútort óvni, mintha mindennap használnánk azt. Amennyiben a konyhában rendszeresen főzünk és sütünk, akkor mindenképpen a praktikumot szükséges szem előtt tartani. Például ne legyen sok hely a hűtő, a tűzhely és a mosogató között, de az ötletesen és profin megtervezett munkaterületek is fontosak, hiszen nem mindegy, hogy főzés közben milyen körülmények uralkodnak a konyhában.

A berendezés

A konyhabútor mérete és stílusa fontos, de a választásnál a konyhánk mérete is meghatározó. Hiszen a helyiséget rendezzük be és nem a bútorhoz keresünk konyhát. Ha a konyha inkább hosszú, mint széles, akkor a konyhabútor nagy része a falakon helyezkedhet el. Egy nagyobb konyhát jobban be tudunk rendezni, itt egész konyhaszigetet tudunk létrehozni és még virágokkal is barátságossá tudjuk a helyet varázsolni. Egy közepes méretű konyhában akár a két, egymással szemben lévő falon is helyet kaphat egy-egy konyhabútorelem. Az U alakú konyhát pedig akkor használhatjuk ki maximálisan, ha ott minden falnak lesz valamilyen szerepe.

A konyhabútor stílusa

Már a lakásunk tervezésénél tudnunk kell, hogy milyen stílusban képzeljük berendezni azt. Ma már többféle stílus megfér egymás mellett, de azért mindenképpen érdemes az összhatásra törekedni, így a konyhabútor kiválasztásánál is többféle stílus közül válogathatunk. Manapság az egyik legnépszerűbb a modern stílus, amely éppen az adott kor követelményeinek felel meg. Egy ilyen bútor lehet funkcionális és esztétikus is egyben, vagyis, akkor is hasznunkra lehet, ha rendszeresen és sok időt töltünk a konyhában, de akkor is, ha szinte be sem tesszük oda a lábunkat.

A vidékies stílus is nagyon felkapott. Nem csak az adott konyhai funkciót tölti be, hanem nagyon kényelmes és remek hangulatot is áraszt. A vidéki stílusban készített konyhabútor a természetességre törekszik, így többnyire valódi fából készülnek az ilyen bútorok.

A klasszikus stílus is nagyon népszerű. Kicsit hasonlít a vidékies stílusra, azonban nem csak a tömör fából készült bútorok jellemzik. Ezek a bútorok bármelyik korban megállják a helyüket, hiszen kedvünkre ötvözhetjük azokat a modern bútorokkal és kiegészítőkkel.

A high tech stílus elsősorban esztétikai célt szolgál, hiszen itt a fém, az üveg és a króm dominál. Az ilyen stílus azokhoz a személyekhez passzol leginkább, akik nem sok csecsebecsét tűrnek meg a konyhában, ritkán használják azt, és mindennek megvan az adott helye. Az ilyen bútor komoly hatást kelt.

A szín is meghatározó

A konyhabútor színével is trükközhetünk, nem mellesleg a színek még a hangulatunkra is hatással vannak. Egy kisebb konyha nagyobbnak tűnhet, ha világos bútorokkal rendezzük azt be. Lehet ez fehér, de a krém és a pasztellszínek is tágítják némileg a teret. A sötétebb bútorok komorabb hangulatot árasztanak, de ezeket is lehet ötvözni olyan világosabb kiegészítőkkel, amelyek megtörik ezt a komorságot. Ha a hangulatunkat szeretnénk növelni, akkor akár még kék színű bútort is választhatunk, de a sárga különféle árnyalatai is jókedvet árasztanak magukból, ami ránk is pozitívan hat.

Kapcsolódó cikkek

A saját kertünkben is jól érezhetjük magunkat

A saját kertünkben is jól érezhetjük magunkat

Nem kell ahhoz elutazni, hogy jól érezzük magunkat.

Milyen kivitelezésű szekrénysort válasszunk?

Milyen kivitelezésű szekrénysort válasszunk?

A felhasznált anyagok meghatározzák a tartósságot.

Költözési útmutató családok számára

Költözési útmutató családok számára

A költözés ütemtervének elkészítése segíthet minimalizálni az egész folyamat stresszét.